Hieronder staan de beschrijvingen van:

 • Een etui
 • Een Make-up tasje / toilettasje
 • Een box-etui
 • Een kussen van oude spijkerbroeken

Naai zelf een eenvoudige etui met rits

Deze etui kun je maken  kleine restjes stof. Alles wat je nodig hebt is een paar rechthoeken! -

Wat heb je nodig?

 •  Stof voor de buitenkant: twee keer 14 x 20 cm
  • Stof voor de voering: twee keer 14 x 20 cm
  • Een rits van 18 cm (dat is dus de afmeting van het rits-gedeelte)
  • Bijpassend naaigaren
  • Liniaal, potlood, stofschaar, kopspelden
  • Naaimachine met ritsvoetje en gewoon naaivoetje, strijkplank & strijkijzer

De rits vastnaaien

Zet het ritsvoetje in je naaimachine en zet de naald in de meest linker stand

Doe de rits open en leg hem op de goede kant van één van de voering stoffen, precies langs de bovenkant van de brede kant van de stof. Speld eventueel de rits vast. Leg één van de stukken buitenstof er precies op, met de goede kant van de stof naar beneden. Zorg ervoor dat de stof aan allebei de kanten 1 cm uitsteekt voorbij de tanden van de rits.

Naai alle lagen in één keer op elkaar, met een naad van ongeveer 1 cm of iets minder (de naald zit dus helemaal naar links en ik laat de stof altijd langs het ‘nul-streepje’ onder op mijn naaimachine gaan).

Als je de stof terugvouwt ziet het er nu zo uit:

Naai op dezelfde manier de andere kant van de rits tussen de andere stukken van de voering en buitenstof. Zorg ervoor dat stoffen links en rechts gelijk liggen met de stoffen die je in stap 1 naaide.

En als je de stoffen openvouwt ziet het er zo uit.
Strijk de naden goed plat aan de voor- en achterkant.

De rits doorstikken


Zet het gewone naaivoetje weer in je naaimachine. Naai vlak langs de rits aan allebei de kanten een stiksel. Dit hoeft niet persee, maar ik doe het altijd wel voor de stevigheid en om zeker te weten dat de stof nooit tussen de rits kan komen.

De etui afmaken

Leg de twee stukken stof van de voering en de twee stukken stof van de buitenkant netjes op elkaar, waarbij je de rits OPEN laat. Dus voering op voering en buitenkant op buitenkant, waarbij je de voorkant van de rits in de richting van de buitenstof laat wijzen (zie foto, je vouwt de rits dus eigenlijk dubbel en de uiteinden van de rits liggen tussen de voeringstoffen). Speld rondom vast.

Naai de stoffen op elkaar met een naad van 1 cm, maar laat een opening van ongeveer 7 cm midden in de onderkant van de voering. Knip de hoeken schuin af.

De afwerking

Keer het etui met de goede kant naar buiten en duw de hoeken goed naar buiten met een puntig maar stomp voorwerp (een haaknaald of stom potlood). Leg de stof van het gat in de voering netjes op elkaar en naai het dicht met een stiksel vlak langs de rand van de stof.

Duw de voering nu netjes in het etui en duw met je vingers de hoeken links en rechts van de rits goed op hun plek. En klaar is je etui!

 


Make-up tasje / toilettasje

Dit kleine tasje kun je gebruiken als make-up tasje, etui of klein toilettasje. Het patroon voor de buitenkant is verdeeld in meerdere delen, waardoor je kleine stukken stof nodig bent en je lekker creatief kunt zijn met het combineren van stoffen in diverse kleuren of met patronen. Download hieronder het gratis patroon en ga gelijk van start met behulp van onze handige stap voor stap foto's.

Patroon Toilettasje
PDF – 2,0 MB 170 downloads

BOX-Etui

Heb je de vorige etui gemaakt? Als dat is gelukt zou je leuke box-etui kunnen maken. Deze etui is wel moeilijker om te maken. 

Bekijk de naai-tutorial. Een kussen van oude spijkerbroeken